Oficiální web Štěpána naleznete na adrese WWW.STEPAS.CZ

24.06.13

Marbel Canyon, Britská Kolumbie


Jedním z velkých lákadel oblasti, ve které žijeme, jsou rozhodně ledopády a lezení na ledu. Canmore přilehlé oblasti jsou populární ve světě ledo-lezců,  a kdo z lezců byl v zimě v Rockies, alespoň jednou si musí sáhnout na některý  z obřích ledopádů.  Deset minut jízdy od našeho ubytování se nalézá oblast Grassi lakes, kde v létě máte mnoho příležitostí ke sportovnímu lezení a v zimě se tu na některých místech vytváří kolmé masy ledu, kam se nejeden ledový blázen pouští s cepíny a potřebou to vylézt. Byl jsem mezi nimi, a odpoledne po práci se nám podařilo s pár známými několikrát vyrazit. Ale to je jiné story.
 
Teď si budeme povídat o výletu do Britské Kolumbie, za jedním takovým podobným ledopádem. Pojali jsme to expedičně a na cestu připojili na batoh i sněžnice. Jde s námi náš kamarád, bratr, syn, dobrý známý a uklízečka v jedné osobě, Filip. Jednou takhle povídá, že by si to chtěl zkusit, a tak mu to připravíme se vší parádou. Nahazujeme na batohy helmy, lana, šrouby, mačky a cepíny. Na nohy nazouváme sněžnice a vzhůru za dobrodružstvím. Výprava v pořadí s náčelníkem Štěpánem, pomocným učitelem Káťou a potahem Filipem vyráží podél řeky směr Marble Canyon. Již po několika ušlých krocích zjišťujeme, že sníh je pro naše sněžnice příliš kyprý a hluboký.
 
 

Po několika krocích se propadá sám náčelník až po pás a jednotliví členové ho postupem času napodobují. Vycházka se rázem mění v boj o přežití, kdy člověk musí vyhrabávat své zapadlé a sněhem zavalené tělo, odolávat posměchu a vtípkům z okolí a hlídat se, aby se smíchy nepočůral. Nakonec překonáváme několikakilometrový pochod divočinou. Nazpět budeme raději volit cestu normální, tedy oficiální vyšlapanou pěšinku. Před námi se otevírá kaňon s ledopády. Je tu poměrně rušno, ledy jsou obsypané lidmi. Nalézáme si své místo a navěšujeme lana. Dále už mohou mluvit jen fotografie. Jen dodám, v průběhu výpravy se nikomu nic nestalo a skupina se vrátila celá a v plném počtu včetně potahu Filipa, který byl tímto zasvěcen do tajů ledopádů a pádů.  
 
 
















 








 

 









Žádné komentáře:

Okomentovat