Oficiální web Štěpána naleznete na adrese WWW.STEPAS.CZ

14.12.14

Pozvánka na setkání



Lidičky naskýtá se možnost opět spolu pobýt nějaký čas při kultuře a poznávání. A to hned dvakrát.
 
 
  • Druhá nabídka příjemně tráveného času jest první jarní den, 21.3.2015. Přivítáme vás již na 4.ročníku cestovatelského festivalu Letem světem v Plzni. Vy a vaši známí jste srdečně zvaní! Bude na co koukat. (www.svetm.net)
 



  

Putování po zamrzlé řece Zanskar do hlubin Himálaje

Čadar 2014

   Hory i údolí halí panenská pokrývka sněhu, teplota pohybující se hluboko pod bodem mrazu. Ranním vzduchem poletuje jinovatka, jež v prvních paprscích světla vytváří dojem jiskření. Okolí je tiché, čeká na sluneční svit, který prohřeje životní prostor a vpustí do žil opět energii k životu. Hlubokým údolím se rozléhá praskot ledu řeky, která si za miliony let vytvořila cestu napříč nepropustnými velikány himálajského pohoří. V ústí jednoho z kaňonů se připravuje několik mužů na dlouhou pouť po zamrzlé řece se zásobami potravin pro své rodiny.  Čeká je několikadenní pochod nehostinnou krajinou, jenž prokáže jejich vůli a odolnost vůči nástrahám horských bohů.
   Řeka Zanskar protékající stejnojmenným údolím, tvoří v období zimy jedinou dopravní spojnici se zbytkem Ladaku, zvaného též Malý Tibet. Vysoká sedla hor jsou zapadaná sněhem, jenž od listopadu do května nepropustí zásobovací karavanu.  Jedinou možností je vydat se po zamrzlém Zanskaru.
   Štěpán Pastula, který v této oblasti již dříve působil po dobu půl roku jako dobrovolný učitel, se opět vrací v zimě, aby prožil a ochutnal život i v tomto nehostinném období. Přijďte si poslechnout vyprávění, doprovázené videozáznamem a fotografickou projekcí ze života Ladačanů. Navštívíme posvátná místa buddhistické kultury, kláštery vysoko v horách, kde působili známí učitelé jako Marpa a Milarepa. Prožijeme významné místní svátky při společných oslavách i obyčejné večery s rodinami, kolem životně důležitých kamínek na jačí trus.  Jak vypadá místo, kde se čas zastavil, technologie nemá přístup a lidé jsou odkázáni sami na sebe?
   Pojďte se podívat za hranice všedních dnů, do míst, kde mráz a led je vaším stálým společníkem.  Vypravíme se po zamrzlé řece Zanskar hluboko do nitra Himálaje.
   Slyšeli jste o někom, kdo se vydal v této zimní době po Himálaji na motocyklu? Hranice mezi snem a realitou je často velmi tenká a splnění si jednoho z dávných snů nezabránily ani teploty hluboko pod bodem mrazu. Jako bonusový přídavek se vydáme na krátkou leč intenzivní cestu na motocyklu Royal Enfield 350 napříč Ladakem.

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat