Oficiální web Štěpána naleznete na adrese WWW.STEPAS.CZ

12.11.12

Aktuality z Calgary

Přátelé a kamarádi, rodinko.
Konečně se nám podařilo vyhrabat se z návalů sněhu. Poslední dny jsme trávili odklízením sněhu z chodníků po celém Downtownu.
Ve městech jako je Calgary znamená 10 cm sněhu na chodníku velký problém nejen pro chodce, ale i pro provozovatele budov.  Překvapivě ze statistik za poslední roky vyplývá, že v Calgary napadne v průměru 17cm ZA ROK. Nám napadlo 40cm za dva dny.  Všichni provozovatelé a majitelé budov odklízejí sníh z okolních chodníků jako o život.  Jsou motivováni pokutami, kterými hrozí město a nebezpečím žaloby ze strany chodců. Ono totiž když si zlomíte nohu na chodníku, vina padá na majitele pozemku, že ho neodklidil. To, že paní šla v podpatkách, nad tím už se nikdo nepozastaví.
Tedy abych byl přesnější - shánějí lidi, kteří by to odklidili. No a k tomu jsme se nachomýtli s Vostudou a Káťou. Práce je to dobrá. Záčínáte v 1 hodinu ráno, a do 7h musíte být hotoví na všech přidělených pezemcích, aby lidi mohli jít do práce. Teploty se pohybovaly posledních pár dní až na hranici -20C, což zintenzivňovalo zážitek a prožitek z této činnosti. Většinou, když vytrvale sněžilo, po odklizení sněhu na všech chodnících jsme začali znovu od začátku, protože na místě, kde jsme byli jako první již nebylo poznat, že jsme něco odklidili. Často mi v hlavě zněla Nohavicova Ladovská zima.
Ještě štěstí, že mám k tomu samohybný 80ti kilový kartáč, který přehazuje sníh do strany. Představa, že to vše čistíme hrablem vyvolává křeče již v tak bolavých zádech. Sníh vylétá před mašinou až tři metry vysoko a pokud máte smůlu, zavane silný protivítr a vše se vrátí zpět na vás.
Největší sranda, přátelé, je čistit sníh podél zaparkovaných vozidel. Snažíte se, aby se kartáč o nic nezachytil a nezpůsobilo to odchýlení ze směru a kolizi se zaparkovaným vozidlem. Většinou po projetí chodníků podél aut při pohledu zpět zjistím, že místo aut tam jsou jen obrovské hromady sněhu. To mě majitelé budou mít rádi, až ráno přijdou k autu a najdou jen hromadu sněhu. Zatím jsem se však s agresí ze strany majitelů aut moc nesetkal. Oni, když vidí jak jsem obalen ve sněhu já, řeknou si, že ještě dopadli dobře. Často je sníh též prosolen od silničářů a po několika hodinách odklízení takového sněhu  mohu říci, že slaneček by mi záviděl prosolenost. Jedno vím určitě. - polévky si teď nějaký čas solit nebudu.
No, prozatím je sníh odklizen, teploty pomalu stoupají a v příštích několika dnech očekáváme horka až +1...takže hurá na mytí oken.  
   
.

Žádné komentáře:

Okomentovat